Dalmatiër pelikanen op het meer van Kerkini

Dalmatiër pelikanen op het meer van Kerkini

13 februari 2017 | Natuurfotografie

Meer dan een jaartje geleden zat ik aan het Kerkini meer in Griekenland. Daar had ik bijzondere ontmoetingen met de dalmatiër pelikaan.

Een mooie ervaring. Niet alleen de pelikanen waren geweldig. Ook een aantal plaatselijke bewoners stalen mijn hart.Meer gastvrije mensen bestaan gewoon weg niet. Zowel in het gastenverblijf als aan het meer zelf voel je je meer dan welkom.Bevriend geworden met de daar alom bekende visser Toma. Hij bezorgde me elke morgen de nodige vis.

Op het meer zouden er een 1500 tal pelikanen verblijven in de winter. Een 70-tal zijn niet mensenschuw en zien de vissers en de fotograaf als extra voedselbron.Ook houden de vissers het meer in de winter als het erg vriest voor een stuk ijsvrij zodat de pelikanen kunnen blijven vissen.

Toen ik vroeg aan de vissers waarom ze zo voor de pelikanen zorgde vertelde ze me dat ze dit om twee redenen deden.Voor het gezelschap tijdens het vissen. Want het was soms eenzaam op het water. Maar ook leverde dit hen meer vis op.  Dit komt omdat de pelikaan aan het wateroppervlak vist en daardoor de vis naar beneden jaagt. Vaak recht in de netten. Ook jagen deze vogels de aalscholvers weg. Deze zijn niet geliefd bij de vissers want deze jagen naar vis in de diepte, weg van de netten. Als tegen prestatie krijgen de pelikanen af en toe een vis toegeworpen. Voor wat hoort wat.

Het is natuurlijk de ideale plek om de dalmatiër pelikaan te fotograferen. Het uitzicht is er prachtig en lekker rustig. Af en toe zie je eens een andere fotograaf maar voor de rest zit je alleen aan het meer. De pelikanen komen ook naar je toe. Zeker als ze zien dat je vis hebt gekocht. Voor hen ben je gewoon een extra voedselbron.

Ik heb er gek weer gehad. Toen ik aankwam was het 16 graden met een deugddoend lentezonnetje. Toen ik vertrok was het min 7.  Zomaar liefst 23 graden verschil. Ook even sneeuw gehad s ‘nachts. Spijtig genoeg was deze in de dag verdwenen. Het licht daar heel snel veranderen van bewolkt naar prachtig licht dat haast onnatuurlijk blauw is.

In het dorp zelf zijn een aantal restaurantjes waar je heerlijk kan eten. Het buffelvlees is heerlijk. Nooit gedacht maar dit is het lekkerste vlees dat ik ooit al gegeten heb. Een echte aanrader. Er is in het dorp een klein supermarktje waar je het hoogstnodige kan kopen. Het is er echt niet toeristisch dus veel keuze heb je er niet. Maar ook daar valt de gastvrijheid op. Het is daar nog echt bediening met de glimlach.

Kortom een perfecte reis.

 

Klik op één van de foto’s bovenaan om de fotogalerij te bekijken!

Blog Comments

Alweer prachtige foto’s! Die enorme close-up is mijn favoriet. 😉

Dank je wel voor het compliment!

Add a comment

*Please complete all fields correctly