Paddenorgie

Paddenorgie

Vorige zondag was het dan eindelijk zo ver. De paddenparing was begonnen in het Vrijbroekspark. Was al enkele keren te vergeefs langst geweest om te checken. Maar steeds zonder resultaat. Het duurde dit jaar door het koude weer wel erg lang voor het op gang kwam. Maar dankzij een tip van een attente parkwachter was ik getuigen van een ware paddenorgie. Gelukkig want vaak duurt dit maar 1 dag en het is weer over.
Eerst gefotografeerd bij volle zon en later terug gegaan tijdens het goude uurtje.
Enkele weetjes over de pad:
In de winter overwinteren padden op een plaats waar ze het meest beschut zijn tegen de kou, bijvoorbeeld in een leeg muizenholletje of onder een steen. Wanneer de temperatuur buiten weer stijgt, komen de padden uit hun overwinteringsplaatsen. Ze gaan op zoek naar een water om te paren, bijvoorbeeld een vennetje of een vijver.  De pad heeft een sterke voorkeur om te paren in het water waarin hij zelf geboren is.
Onderweg tijdens de paddentrek worden de vrouwtjes letterlijk besprongen door de veel kleinere mannetjes die dan verder op de rug van het vrouwtje meeliften tot de paarplaats. Zo reserveren de mannetjes alvast een vrouwtje, concurrerende mannetjes worden weggetrapt. Zodra ze gepaard hebben en eieren hebben gelegd gaan ze terug, maar alleen als het warm is en regent.  Wanneer de padden gepaard hebben, vertrekken ze weer van hun paarplaats. Padden leven over het algemeen op het land en komen, buiten de paartijd om, nauwelijks in het water.
De gewone pad kent net als vrijwel alle kikkers en padden een uitwendige bevruchting en er is dus geen paring. Het mannetje klampt zijn voorpoten zeer stevig om de oksels van het vrouwtje waarbij de paarkussentjes op de voorpoten voor extra grip zorgen.Hij blijft net zolang op haar zitten tot ze de eieren in het water afzet. Dit is op enkele foto’s goed te zien. De mannetjes zijn in de voortplantingstijd zeer paarlustig en klampen alles aan wat mogelijk een vrouwtje zou kunnen zijn. Soms worden andere dieren als vissen, salamanders of andere kikkers aangeklampt en ook het paarkluwen is een bekend verschijnsel bij de gewone pad. Hierbij klampen meerdere tot enkele tientallen mannelijke exemplaren zich als een kluwen in elkaar om het onfortuinlijke vrouwtje, dat hierbij niet zelden verdrinkt.

Add a comment

*Please complete all fields correctly