Tomas de bekende visser van Kerkini

Tomas de bekende visser van Kerkini

14 februari 2017 | Natuurfotografie

Een zeer bijzondere man vorig jaar ontmoet aan het meer van Kerkini. Namelijk Toma. Nee, geen S te kort. Iedereen in het dorp kent hem als Toma. En neen valentijn is niet naar mijn hoofd gestegen.

Ik dacht: hij verdiend een apart blogbericht.

 

Toma is een visser die nog manueel vist op het meer in een smalle langwerpige boot. Nog een echte ambachtsman. De pelikanen zijn gek op hem want hij stopt af een toe een visje aan hen toe. Ook ging hij of en toe met de weinige toeristen of fotografen op het meer om dichter bij de pelikanen te komen.

Telkens ik s’morgens toekwam kreeg ik een gastvrij onthaal. Snel maakte hij dan een bak vis voor me klaar. Na enkele uurtjes vond hij altijd dat ik me moest komen warmen aan de houtstoof in zijn hutje. Dit was steeds met lichte dwang. De thee stond dan al te pruttelen op de stoof. We verstonden mekaar met geen woorden maar met gebaren kan je hele verhalen vertellen. s’Middags werd de thee steevast vervangen door Roemeense wijn uit een plastieken bidon. Het leven was er simpel. Zonder luxe maar met veel levens vreugde.

 

 

 

Het leven van de vissers tussen de pelikanen fascineerde me enorm. Het was een heuse wisselwerking. De pelikanen zorgen voor meer vis in de netten. Dit komt omdat de pelikanen aan het wateroppervlak vissen. Daardoor jagen ze vissen dieper het water in de netten in. Ook jagen de pelikanen de aalscholvers weg. Deze zijn een ware plaag omdat deze net in de diepte jagen op vis waardoor ze de vissen weg jagen. Als dank krijgen ze af en toe een vis en hielden de vissers bij erg vriesweer het meer een stuk open zodat de pelikanen kunnen blijven vissen.

 

De laatste dag ben ik samen met Toma gaan vissen op het meer. Ik wilde dit zeker vastleggen. Jammer genoeg was het die dag zwaar bewolkt. Bovenaan kan je men foto’s van het visavontuur bekijken.

 

Klik op één van de foto’s en een handig galerij komt te voorschijn.

Add a comment

*Please complete all fields correctly